Consumentgericht denken is op dit moment een belangrijk onderwerp op de agenda voor de toekomst van het retail vastgoed. Hoe een winkelgebied wordt ervaren is een belangrijke succesfactor en wordt gezien als een van de aspecten die bepalend zijn voor het toekomstbestendig maken van deze gebieden.
Ook de Nederlandse Raad Winkelcentra (NRW) en de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN) zijn van mening dat, om succesvol te zijn, een winkelgebied meer kan – en moet – bieden dan een willekeurige verzameling verkooppunten. Beide organisaties maken zich op dit moment hard om het inzicht te verbeteren in factoren die een rol spelen bij consumentgedrag, motivatie en ervaring (zowel positief als negatief) die cruciaal zijn voor toekomstbestendige winkelgebieden.
Bovenstaande was de aanleiding voor NRW om, samen met IVBN, aan Mindlogyx Retail te vragen om verder onderzoek te doen ten einde tot een aantal strategische aanbevelingen voor basis richtlijnen te komen om consumentgericht denken een integraal onderdeel te laten worden bij denken over de ontwikkeling en het beheer van retail vastgoed. Belangrijk element hierbij is het vertalen van deze wetenschappelijke inzichten in het consumentenbrein in praktijkgericht inzicht.
Centrale conslusie van het onderzoek is dat winkelgebieden weer veel meer moeten worden ontwikkeld als sociale ontmoetingsplek en dat de focus bij de ontwikkeling en het beheer moet liggen op het stimuleren van sociale interactie en het ontwikkelen van sociale meerwaarde als merkwaarde. Op dit moment worden winkelcentra echter nog primair ervaren als functioneel en een verzamelplaats van verkooppunten zonder specifieke sociale meerwaarde. Kern van de conclusies voor het ontwikkelen van de noodzakelijk sociale meerwaarde in winkelgebieden is dat het veel meer is dan het creëren van (eenmalige) beleving. Sociale meerwaarde moet de basis en het uitgangspunt zijn voor al het denken en besluitvorming over toekomstbestendige winkelgebieden. Winkelcentra van de 21ste eeuw zullen zich steeds meer moeten focussen op de sociale functie van winkelgebieden om deze een kans van slagen te geven.
Het creëren van sociale meerwaarde als uitgangspunt van winkelgebieden vraagt om een geheel nieuwe manier van denken over de ontwikkeling en het managen van winkelcentra. Deze nieuwe manier van denken betekent een andere benadering van de problematiek in winkelcentra waarbij de mens centraal wordt gesteld en het uitgangspunt sociaal psychologisch is. Als gevolg moeten duidelijke keuzes worden gemaakt voor doelgroepen en strategie. Dit betekent ook dat een nieuwe visie op, en route naar, rendement op investering en vooral ook het loslaten van bestaande structuren en verdienmodellen noodzakelijk is voor werkelijke verbetering. Hiermee bedoelen we niet dat de oorspronkelijke financieel economische uitgangspunten naar de achtergrond schuiven. Het moet eerder worden gezien als een nieuwe route naar rendementsverhoging op lange termijn, en een nieuwe standaard en richtlijnen voor de ontwikkeling en het beheer van winkelgebieden.
Het eindrapport werd op 26 april 2016 gepresenteerd tijdens een speciale ontbijtsessie georganiseerd door NRW en IVBN.
Voor meer informatie: